De Brusselse regering heeft beslist om haar Corona-steunmaatregelen verder uit te breiden. Krantenwinkels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen door die uitbreiding aanspraak maken op de Corona hinderpremie van 4.000 euro, of ze nu omzetverlies boeken door de crisis of niet.
De uitbreiding van de financiële hulp die de Brusselse regering heeft aangekondigd, is goed nieuws voor verschillende ondernemers in het Hoofdstedelijk Gewest. Zo kunnen naast krantenwinkels onder andere immobiliënkantoren, kleine zelfstandigen zoals tandartsen en kinesisten, maar ook taxichauffeurs en stadslandbouwers rekenen op financiële hulp. Het totale Brusselse budget voor de corona-steunmaatregelen bedraagt nu 300 miljoen euro.
Meer specifiek betekent deze uitbreiding dat de Corona hinderpremie beschikbaar wordt voor deze grotere doelgroep. Wie een krantenwinkel uitbaat in Brussel, kon tot op heden geen aanspraak maken op deze premie omdat ze was weggelegd voor winkels die verplicht moeten sluiten. Dat verandert nu en dus kunnen we krantenwinkels doorverwijzen naar het aanvraagformulier op de website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Dagbladhandelaars in Brussel maken aanspraak op de 4.000 euro hinderpremie, maar niet op de Brusselse compensatiepremie van eveneens 4.000 euro. Die blijft immers voorbehouden aan winkels die verplicht zijn te sluiten. Wel bestaat er een Brusselse compensatiepremie van 2.000 euro voor ondernemers met minder dan 5 werknemers die een belangrijk omzetverlies lijden. Welke sectoren daarvoor in aanmerking komen, is echter nog niet bepaald.
Door deze ingreep van de Brusselse regering ontstaat een ietwat vreemde situatie. Een Brusselse krantenwinkel kan 4.000 euro hinderpremie krijgen en geen (volledige) compensatiepremie. Maar een Vlaamse krantenwinkel even verderop krijgt geen 4.000 euro hinderpremie, maar kan bij fors omzetverlies (meer dan 60%) wel aanspraak maken op de Vlaamse compensatiepremie van 3.000 euro. Daar zit in elk geval een communautair onevenwicht: de Brusselse winkel krijgt ongeacht het omzetverlies de hinderpremie, terwijl de Vlaamse winkel enkel op de compensatiepremie kan rekenen als de omzet sterk genoeg daalt.
De wirwar tussen hinderpremie en compensatiepremie in de twee gewesten staat voor alle duidelijkheid los van het Corona overbruggingsrecht, dat winkels via hun sociaal verzekeringsfonds kunnen aanvragen. Lees hier ons volledig overzicht van de Corona steunmaatregelen.
Unizo liet overigens ook weten dat het samen met Liantis deze tool ontwikkelde om ondernemers wegwijs te maken in de steunmaatregelen.