1

Verwarring troef over de Brusselse hinderpremie

Corona 24 april 2020

Brusselse dagbladhandels komen sinds vorige week in aanmerking voor de hinderpremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze kunnen 4.000 euro steun aanvragen, ook als ze geopend zijn en ook als de zaken goed draaien. Navraag leert echter dat Brusselse winkels daarover pover geïnformeerd zijn en dat de trage afhandeling van de beslissing voor verwarring zorgt.

Het was fijn nieuws dat we eerder konden brengen voor de Brusselse krantenwinkels. De Brusselse regering besliste dat de Corona-hinderpremie van 4.000 euro niet langer beperkt bleef tot handelszaken die verplicht moesten sluiten. De doelgroep werd verruimd en ook dagbladhandels behoorden tot de gelukkigen die ondanks het open blijven toch recht hadden op de hinderpremie van 4.000 euro.

Onze man op pad

Bij Radar stuurden we naar goede gewoonte onze man op pad (virtueel dan toch) om enkele reacties te sprokkelen. Tevreden reacties hadden we verwacht, maar de realiteit bleek toch enigszins anders: winkels waren ofwel slecht op de hoogte, ofwel afgeketst op de site van Brussel Economie en Werkgelegenheid. We klopten bijvoorbeeld aan bij dagbladhandel Maison Terwinghe in Elsene, waar Walter Terwinghe ons liet weten dat hij toch geen aanspraak kon maken op de premie. “We hebben op de website www.premiecovid.brussels ons BTW-nummer ingegeven en kregen de melding dat we geen recht hebben op de premie.”

De proef op de som

Een vreemde vaststelling, want Terwinghe voldoet aan alle criteria: gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, NACE-code 47620, niet meer dan vijf vestigingen of niet meer dan 50 medewerkers. We namen de proef op de som en toetsten de BTW-nummers van 15 winkels die in aanmerking komen in de tool van de Gewestelijke Overheidsdienst. Vijftienmaal kregen we deze melding:

Beslissing nog niet verwerkt

De verklaring zit in de trage afhandeling van de beslissing van midden maart, krijgen we te horen bij UNIZO. “Het Ministerieel Besluit dat de afhandeling van de Brusselse hinderpremie regelt, werd op 23/4 in de ochtend goedgekeurd. Pas daarna doet de administratie de nodige aanpassingen.” Dat is uiteraard een jammere zaak. Na het nieuws checken veel winkels via deze tool of ze recht hebben op de premie en de kans is groot dat krantenwinkels net zoals Walter Terwinghe ten onrechte van een weigering uitgaan. Walter Terwinghe kan het in elk geval relativeren: “Ik mag in feite niet klagen over mijn verkoopcijfers. De sigaretten verkopen 20% meer, de vloeistoffen voor de e-sigaret zelfs 60%. Hoofdzakelijk omdat vapewinkels momenteel verplicht gesloten zijn. Er is wel een moment geweest van echte terugval, maar dat heeft zich vrij snel gestabiliseerd. De klanten komen misschien minder vaak, maar kopen in grotere hoeveelheden. Eigenlijk voel ik het een beetje als mijn plicht om open te blijven. Deze zaak bestaat meer dan 100 jaar en de sociale rol die we te spelen hebben, lijkt me onvoorstelbaar belangrijk.”

Niet goed op de hoogte

We klopten ook aan bij Librairie Saint-Cathérine, waar Dirk Janssens de crisis wel stevig voelt. “Ik ondervind vrij veel hinder van de Corona-crisis”, aldus Dirk Janssens. “De Lotto en de rookwaren zijn lichtjes achteruitgegaan, snoep en drank heel sterk. De pers is er daarentegen steeds meer op vooruitgegaan naarmate de mensen langer “in hun kot” moesten blijven. Dat valt ook te verklaren door het feit dat er nauwelijks nog een collega open is in mijn buurt.” Janssens is dan ook blij te horen dat hij in aanmerking komt voor de Brusselse hinderpremie. “Ha, is dat zo? Daarvan was ik niet op de hoogte. Ik ging ervan uit dat ik door open te blijven de premie zou mislopen.”

“Premies zouden voor heel België gelijk moeten zijn”

We legden ons oor tot slot ook te luisteren buiten Brussel, want vanuit Vlaanderen kwam ook reactie op het nieuws over de Brusselse hinderpremie. “Ik vind het systeem van de premies eigenlijk niet eerlijk”, zegt Peter Maus van Dagbladhandel Papyrus in Assebroek. “In de eerste plaats zou het fair zijn mochten de premies voor heel België gelijk zijn. Het is ook een systeem waar niemand nog wijs uit raakt. Sommigen krijgen die premie, anderen niet. Ik kan me ook best voorstellen dat het café hier in de buurt, waar anders amper een paar klanten komen, tevreden is als het zo’n premie kan opstrijken.”

“Als dagbladhandelaar in Vlaanderen krijg ik geen hinderpremie en aangezien ik blijkbaar niet voldoende omzet verlies – hoe cynisch klinkt dat – heb ik geen recht op de compensatiepremie. Nochtans lijd ik flink verlies door het feit dat ik verplicht ben geweest het gokgedeelte van mijn zaak te sluiten. Voor ons is het wel een aderlating. Vorig jaar in maart en april hadden we een omzet van om en bij de 10.000 euro. We hebben gesloten in maart omdat we wilden openblijven voor het Europees Kampioenschap voetbal. Dat is nu ook op een sisser afgelopen.”