Tijdens de Corona-crisis vroegen krantenwinkels zich af of ze zouden sluiten of toch openblijven. Met de vakantie voor de deur dringt dezelfde vraag zich op. Lang op reis gaan, even sluiten of toch doorwerken om eventueel verlies te compenseren? We polsten naar de vakantieplannen van de persverkopers.
“Wij gaan nooit met vakantie”, zegt Tony Bernaerdt van de Gentse Dagbladhandel Sabine. “Dat is altijd zo, he. ’t Heeft niets te maken met de Corona-crisis. Wat we wel doen, is tijdens de Gentse Feesten enkel in de voormiddag de zaak openhouden. Dat doen we dan wel zelf. Het feit dat de Gentse Feesten dit jaar niet doorgaan, verandert hier niets aan. Wij zullen in die periode toch in de namiddag sluiten, omdat het dan toch wat rustiger is in de zaak.”
“In de zomer nemen we nooit vakantie”, vertelt Valerie Doom ons vanuit De Duinhoek in Knokke. “Dat is de topperiode aan de zee. Trouwens, ondanks Corona is het heel druk geweest in onze zaak, zeker sinds de tweedeverblijvers ook terug naar de kust mochten komen. Als alles goed gaat, gaan wij in september een weekje op reis. Dat zal dit jaar niet met het vliegtuig zijn, want dat zie ik nog niet zitten. We willen er wel met de auto op uit trekken. De winkel gaat niet dicht, mijn papa neemt een weekje over.”
“Wij weten nog niet of we zullen sluiten”, zegt Hans Elsen van De Pershoek in Lummen. “Normaal gezien doen we dat een weekje tijdens het bouwverlof, maar we laten het nu afhangen van hoe de situatie met corona evolueert. Het staat wel vast dat we niet op reis gaan, want door de crisis gingen de zaken toch een stuk minder. Dan moet je je wel aanpassen, hé.”
“Als er geen tweede golf van Corona komt, gaan wij een weekje op reis begin september”, verzekert Bart Schildermans uit Genk ons. “Dat reisje hadden we al een hele tijd geleden geboekt en dat zou, misschien merkwaardig genoeg, gewoon kunnen doorgaan. Onze winkel gaat niet dicht, een kennis van ons houdt de zaak open als wij weg zijn.”
“Normaal gesproken gaan wij een weekje weg begin september”, zegt Kurt Aerts uit Halen. “We zijn er nog niet helemaal uit of dat dit jaar ook zal lukken. Met Corona heeft dat niets te maken, want het is hier heel de tijd enorm druk geweest in de zaak. Als we op reis gingen, namen mijn vader en mijn moeder over, maar die mensen zijn nu op leeftijd en dat wordt moeilijk. Dus moeten we uitkijken om iemand te vinden die de winkel kan open houden. Hoe dan ook is dat voor een week, want veertien dagen lijkt mij voor een krantenwinkel sowieso te lang.”
“We hebben serieus last ondervonden van de Corona-crisis”, aldus Filiep Masselin van Dagbladhandel Joli in Ingelmunster. “Nog goed dat ik een vrij grote krantenronde heb, dat heeft ons nog recht gehouden. Maar dat heeft niets te maken met het feit dat we niet op reis gaan. Wij hebben onze winkel verkocht en zijn begonnen met een nieuwe krantenwinkel wat verderop. Dat marcheert goed, maar het vraagt nog aanpassingen en dus blijven we thuis en sluiten niet. In het verleden deden we dat wel en dan gingen we soms apart op reis. Mijn vrouw met de dochter, ik met de zoon. Zo moest de winkel ook niet sluiten.”