1

Elektronisch betalen weldra een verplichte optie in alle winkels?

Corona 19 augustus 2020

Eind 2019 diende CD&V een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om elektronische betalingen altijd te aanvaarden. Dat stuitte toen op kritiek, maar ook hier zorgde de Corona-pandemie voor een ommekeer. De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO liet recent weten dat het wetsontwerp opnieuw op tafel ligt.

Volgens het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Leen Dierick zou elke handelszaak verplicht op minstens één manier elektronisch betalen moeten aanbieden. Toen Dierick het voorstel in het najaar van 2019 lanceerde, was van COVID-19 nog geen sprake. “Het is veiliger voor de consument en de handelaar, met minder kans op vals geld en diefstal”, vertelde ze toen. Ze wees ook op de strijd tegen zwart geld en op de kosten voor het drukken, verdelen en vervoeren van cash geld.

Kritiek in 2019

Het voorstel kwam ook met de vaststelling dat handelaars almaar meer mogelijkheden hebben om elektronisch betalen aan te bieden. Wie geen terminal wenst, kan bijvoorbeeld via een systeem als Payconiq betalingen met de smartphone aanvaarden. Toch kwam het CD&V bij het indienen van het voorstel op kritiek te staan. Met name de zelfstandigenorganisatie NSZ was scherp en vond het voorstel “ongehoord”. “Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog goedkoper en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is. Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden”, liet voorzitster Christine Mattheeuws in het najaar van 2019 optekenen.

Gezondheidsmaatregel in 2020

Intussen ziet de wereld er echter een pak anders uit. Elektronisch betalen groeide sinds de start van de Corona-pandemie uit tot de voorkeursmethode van veel consumenten en winkels. Het verplicht aanbieden van elektronisch betalen vervelt in de huidige context haast tot een gezondheidsmaatregel. Toch wil de wetgever duidelijk geen stappen overslaan en luisteren naar verzuchtingen in de betrokken sectoren.

Wat vindt u?

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO meldde VFP dat het wetsontwerp terug geactiveerd is en vroeg meteen ook om de mening van de federaties. Via deze enquête kan u aangeven of u zelf elektronisch betalen aanbiedt in uw krantenwinkel en hoe u tegen een verplichting aankijkt. VFP zal de bevindingen bundelen en doorgeven aan de Hoge Raad.