Vapen zit met een immens imagoprobleem. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau iVOX bij 1.000 Belgen en 300 vapers in opdracht van British American Tobacco. Zeven op de tien Belgen vinden vapen even schadelijk als roken.
Bij het debat over vapen hoort al enkele jaren een stroom aan onderzoeken over de impact van de elektronische sigaret op de gezondheid. De voorstanders wijzen erop dat het minder schadelijk is dan het klassieke roken, de tegenstanders nuanceren dit: ‘minder schadelijk’ niet hoeft te betekenen dat het onschadelijk is. Interessant is dat British American Tobacco liet uitzoeken hoe de perceptie van de gemiddelde Belg intussen is geëvolueerd.
Onderzoeksbureau iVOX ging aankoppen bij een staal van 1.000 Belgen en 300 vapers en ontdekte dat 69,9% vapen minstens even schadelijk vindt als roken. In 2019 lag dat cijfer zelfs nog een tik hoger: toen vond 73,5% van de deelnemers dit. Ook de andere conclusies wijzen op een negatief imago voor vapen. Zo gelooft 60,6% (69,9% in 2019) dat vapen onveilig is en vindt 65,1% (74% in 2019) dat een strengere regelgeving nodig is.
Het siert BAT als fabrikant van traditionele en elektronische sigaretten dat het de slechte score toch communiceert. Pieter van Bastelaere, Senior Manager Engagement & Communication, British American Tobacco, wijst in zijn commentaar vooral op de impact van het negatieve imago op de kans om te stoppen met roken. “Volgens de recentste cijfers van Sciensano zijn bijna 90% van alle Belgische vapers rokers of ex-rokers”, legt hij uit. “Veel van hen zouden kunnen stoppen met roken en gezonder leven door over te schakelen naar vapen. Ze twijfelen echter om dit te doen door het foutieve en overmatig negatieve imago van vapen. Het is dus niet verwonderlijk dat meer dan acht op de tien Belgen willen dat de regering hen meer informatie verschaft over vapen.”
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.