1

Belg start gemiddeld met roken op 16 jaar

Rookwaren 0 reacties 31 mei 2021

De gemiddelde leeftijd waarop mensen regelmatig beginnen te roken, ligt in ons land op 16 jaar. Dat schrijft het medisch vakblad The Lancet. Voor zowel jongens als meisjes staat België met die leeftijd in de top tien van landen waar roken vroeg van start gaat. Het internationale gemiddelde is 19 jaar.

De gemiddelde leeftijd waarvan sprake is in The Lancet is voor alle duidelijkheid de leeftijd waarop een jongere regelmatig begint te roken. Doorgaans komt dat moment zowat een jaar na het eerste trekje van een sigaret. Algemeen ligt de startleeftijd in Europa en Amerika lager dan het internationale gemiddelde. Ter vergelijking: het land met de oudste starters is het Afrikaanse Togo met een leeftijd van 22,5 jaar. Ook Oost- en Zuid-Oost-Azië scoren boven het gemiddelde.

2 miljoen rokers in België

The Lancet publiceert ook cijfers over het aantal rokers per land. Voor het vakblad zijn dat er in België zo’n 2 miljoen: 1,1 miljoen mannen en 947.000 vrouwen. Dat is 0,3% minder dan tien jaar geleden. Ook een leerlingenbevraging van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD) hint op het terugdringen van het jeugdig roken. Die jaarlijkse bevraging toont aan dat van de 12- tot 14-jarigen 1% occasioneel, 1,1% regelmatig en 0,6% elke dag rookt. Op 15-16 jaar groeit het aantal regelmatige rokers naar 7% en het aantal dagelijkse naar 3,7%. Bij de 17- en 18-jarigen rookt 12,7% regelmatig en 8,8% elke dag.

Generatieverbod

De cijfers zijn niet onbelangrijk in het huidige debat over het creëren van een rookvrije generatie. In België ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar. Een land als Nieuw-Zeeland denkt eraan om de verkoop blijvend te verbieden voor al wie na 2004 is geboren.

Lees het artikel over het Nieuw-Zeelandse generatieverbod in ons magazine Radar.
0 reacties
Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.