In het jaar 1441 nam men in Brugge een nooit gezien initiatief waarvan ze niet konden vermoeden dat het de fundering zou leggen van wat we 580 jaar later wereldwijd kennen als ‘een loterij’.
Content aangeboden door de Nationale Loterij
“Notulen in de Brugse jaarrekening van 1441 tonen aan dat er enkele trekkingen plaatsvonden die alle basiselementen van de huidige moderne Loterij in zich droegen. Namelijk, vele deelnemers die met hun bijdrage gemeenschappelijke noden hielpen financieren en die meespeelden omdat er meerdere interessante prijzen te winnen vielen die volgens een vooraf opgesteld lotenplan waren vastgelegd. De trekking gebeurde in het openbaar in een feestelijke setting en in volledige transparantie. Bovendien droeg het gebeuren de naam ‘Loterij”, legt algemeen bestuurder van de Nationale Loterij Jannie Haek uit.
Brugge was in die tijd een zeer bloeiende metropool, maar een fikse boete opgelegd door Filips de Goede, hertog van Bourgondië, en de kosten die gepaard gingen met de veelvuldige opstanden, zorgden ervoor dat er alternatieve manieren moesten gevonden worden om nuttige zaken voor de gemeenschap te financieren zonder daarbij extra belastingen te moeten heffen. Net als vandaag was dat in de middeleeuwen geen populaire maatregel.
Het geniale plan om een loterij met diverse prijzen te organiseren en zo vrijwillige bijdragen te verzamelen en met de opbrengsten collectieve noden te bekostigen, bleek een schot in de roos. “Het was een soort ‘crowdfunding’ avant la lettre die ervoor zorgde dat voorzieningen die de hele gemeenschap ten goede kwamen konden worden bekostigd. Er werd een waar volksfeest aan gekoppeld met een podium aan de voet van het Brugse Belfort. De trekkingen konden dagen en nachten duren omdat er, door het grote succes, heel veel mensen aan deelnamen en alle namen van de deelnemers werden ook getrokken en voorgelezen”, aldus Jannie Haek.
De naam ‘Lotinghe’ die toen gegeven werd aan het gebeuren, kende van toen af een diaspora om zich over de hele wereld te verspreiden. “Vandaar dat loterijen over de hele wereld een vorm van het woord in zich dragen” vult de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij aan. De stad Brugge en de Nationale Loterij zullen de verjaardag van deze innovatie van 580 jaar geleden gepast vieren met diverse initiatieven.
Vrijdag 3 december :
Zaterdag 4 december :
Van zaterdag 4 december tot 27 februari 2022 :
Tussen woensdag 2 en vrijdag 4 december is een meer academisch programma voorzien voor vertegenwoordigers van de verschillende loterijen ter wereld. Dit gaat klassiek één keer per jaar door en voor de gelegenheid nu dus in Brugge. Onder de deelnemers de Amerikaanse voorzitster en CEO van de World Lottery Association (WLA) en de voorzitter van de Europese Loterijen (EL). Allen komen ze samen in Bruggen om de verjaardag te vieren van de ontdekking van de eerste moderne loterij.
Ten slotte wenst de Nationale Loterij ook het principe van een loterij als Belgische uitvinding te laten erkennen bij Unesco als ‘Unesco immaterieel werelderfgoed’.