Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING hebben aangekondigd dat ze de geldautomaten in hun eigen kantoren afbouwen. In ruil daarvoor komt een netwerk van bankneutrale automaten op publieke plaatsen onder de merknaam Bancontact. De plannen staan los van de BNP-plannen om met Nickel een netwerk in de krantenwinkels uit te rollen.
Dat de kosten van cash geld stijgen en het gebruik ervan daalt, heeft de vier grote banken in ons land tot een nieuwe inkrimping van het aantal geldautomaten geïnspireerd. Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING beslisten twee jaar geleden al om hun automaten samen te voegen tot één nieuw landelijk automatennet. Die joint-venture kreeg de naam Batopin en installeerde intussen zijn eerste (zes) automaten met het bekende Bancontact-logo als herkenningspunt.
In de plannen van Batopin zal het aantal bankautomaten in ons land tegen 2025 halveren: van goed 5.000 op dit moment naar 2.200 stuks. De nieuwe Bancontact-automaten zal je vinden in treinstations, winkelcentra en op andere drukke plaatsen. Zo mogen we ook kleine ‘cashwinkels’ verwachten in een drukke dorpsstraat of op de parking van een supermarkt.
Dat de banken een alternatief zoeken, hangt samen met de geleidelijke afname van het aantal kantoren. Daardoor dreigt het afhalen en storten van cash op veel plaatsen onmogelijk te worden. “Banken worden e-commercebedrijven en sluiten veel kantoren, maar op sommige plaatsen is er wel een grote behoefte aan cash”, verklaarde Batopin-CEO Kris De Ryck daarover in De Tijd.
De vier grootbanken verzekeren dat tegen 2025 meer dan 95 procent van de Belgen een Bancontact Cash zal vinden op minder dan vijf kilometer van de woning. Concreet betekent die berekening dat 2.200 automaten op maximum 725 locaties zouden moeten volstaan. De missie om de toegang tot cash te garanderen, ook zonder bankkantoren, zien we ook bij Nickel. De dochter van BNP Paribas plant een netwerk in de krantenwinkels. Ook een netwerk in de krantenwinkels kan een manier worden waarmee de banken een alternatief creëren voor het slinkend aantal bankkantoren. Een dalend aantal automaten zou de vraag naar cash in de krantenwinkel immers kunnen doen toenemen. Voor alle duidelijkheid: het initiatief van Nickel staat los van Batopin.
De reacties op de plannen van de vier banken zijn niet eensluidend positief. In de lente nog bestempelde de Nationale Bank een eerder plan van Batopin als onvoldoende. In Wallonië, en vooral in de provincies Namen en Luxemburg, zou de toegang tot cash achteruitgaan. Batopin deed een bijsturing en wijst op de aanwezigheid van automaten van kleinere banken en bpost in gemeenten waar cash afhalen een probleem zou worden. “De totale dekking zal verbeteren dankzij Batopin”, maakt Kris De Ryck zich sterk, maar minister van Economie Dermagne (PS) reageerde koel. De minister kreeg in de plenaire Kamer een reeks vragen over de bankneutrale automaten. “Het project is verontrustend. Het kan niet garanderen dat elke Belg vlot toegang heeft tot een bankautomaat. Dat is problematisch. Dat gaat niet”, antwoordde hij op vragen van Groen, CD&V, Open VLD, cdH en Défi. Om maar te zeggen dat de twijfel in alle politieke hoeken weerklinkt.
Dermagne beperkt zich overigens niet tot het betwijfelen van het nieuwe systeem. Om het systeem te counteren denkt hij erover na de interbancaire tarieven te verhogen. De interbancaire vergoeding is de som die banken betalen aan een andere bankinstelling als hun klanten geld opnemen van een automaat van een andere bank. Hoe hoger de vergoeding, hoe meer banken gestimuleerd worden om hun netwerk voldoende uitgebreid te houden. De gouverneur van de Nationale Bank kreeg alvast de vraag om zo’n verhoging te analyseren.
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.