De federale ministerraad heeft een Koninklijk Besluit goedgekeurd om het Corona-overbruggingsrecht te verlengen naar de maand mei. Krantenwinkels die in mei zeven opeenvolgende kalenderdagen sluiten, kunnen de uitkering aanvragen.
Het zogenaamde Corona-overbruggingsrecht is een sociaal recht voor zelfstandigen in hoofdberoep, dat werd versoepeld naar aanleiding van de Corona-crisis. Je komt in aanmerking wanneer je door het Corona-virus je winkel verplicht moet sluiten of minstens zeven dagen vrijwillig sluit (uit voorzorg of omdat je te weinig klanten hebt). Wie op basis van die voorwaarden sluit, heeft via zijn sociaal verzekeringsfonds recht op een uitkering van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro met gezinslast).
Dit speciale overbruggingsrecht gold eerder al voor de maanden maart (met 14 maart als verplichte sluitingsdag) en april. De federale regering voegt daar nu ook mei aan toe, zonder de voorwaarden te veranderen. Je komt in aanmerking bij een verplichte sluiting of bij een vrijwillige sluiting van minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen.
Opvallend is dat deze verlenging samenvalt met de eerder aangekondigde exitstrategie. Winkels die op 4 of 11 mei heropenen, hebben voor de verplichte sluiting de dagen ervoor automatisch recht op de uitkering. Voor krantenwinkels ligt dat anders, omdat ze enkel in maart één dag verplicht gesloten waren. Daar blijft dus de voorwaarde dat je voor eind mei zeven opeenvolgende kalenderdagen of meer vrijwillig sluit. Krantenwinkels die bijvoorbeeld sluiten van eind april tot begin mei en zo in elk van die twee maanden zeven opeenvolgende kalenderdagen sluiten, maken op die manier tweemaal aanspraak op het overbruggingsrecht.
Na de publicatie op onze website van de officiële FAQ over het overbruggingsrecht bleven we mailtjes ontvangen van winkeliers die problemen ondervonden met deze maatregel. Ze signaleerden ons dat hun sociaal verzekeringsfonds niet meteen op de hoogte bleek van de mogelijkheden om als krantenwinkel van het overbruggingsrecht te genieten. Tegelijk stelden ze vast dat collega’s bij hetzelfde sociaal verzekeringsfonds wel vlot de uitkering ontvangen. Dat her en der de situatie van de krantenwinkels expliciet als voorbeeld wordt meegegeven, geeft alvast aan dat de informatie intern intussen verder gestroomlijnd werd.
Voor een volledig overzicht van de Corona-steunmaatregelen verwijzen we graag naar ons overzicht.