1

Dagbladhandels over het verbod op niet-essentiële producten

Corona 18 november 2020

Wat is nu precies en essentieel product en wat niet? Bij veel dagbladhandelaars klinkt deze vraag. Sinds de nieuwe lockdown geldt er namelijk een verbod op de verkoop van niet-essentiële producten in de krantenwinkels. Ook in onze meest recente enquête polsen we naar de impact van het verbod. Onze redactie polste naar de mening van enkele dagbladhandelaars.

Dagbladhandel Funco (Rijkevorsel): “Wat betekenen wij ten opzichte van de grote speelgoedwinkels?”

“Het grote probleem is dat we niet goed weten wat mag of wat niet mag”, zegt Fons Embrechts. “In mijn winkel gaat het om speelgoed en horloges. We hebben die producten samen een plaatsje gegeven en ze met doeken afgeschermd. Het is allemaal een beetje hals over kop moeten gebeuren. Voorlopig heb ik aan de klanten ook nog niet kenbaar gemaakt dat ze die zaken wel kunnen kopen via het internet. Ik vraag me af of het zoveel uitmaakt. Wat betekenen wij ten opzichte van die grote speelgoedzaken, die bovendien nog bestellingen online mogen krijgen en uitvoeren.”

“Anderzijds ben ik wel blij dat we nog mogen open blijven. Bij de eerste lockdown was ik een beetje verrast en ongerust. Maar alles went en nu doe ik zonder problemen open. Wat zou ik anders moeten doen met mijn tijd?”

 

Krantenwinkel (Oostakker): “Ik gebruik de gokruimte nu om pakjes op te slaan”

“In mijn zaak is er afzonderlijke ruimte waar kan gegokt worden”, aldus Marc Van der Cruyssen. “Kort voor de verstrengde lockdown had ik de politie al over de vloer gehad, die de betekening bij zich had waarin stond dat gokken niet meer toegelaten was in mijn winkel. Als ik het goed heb, was dat trouwens een verordening van het Gents stadsbestuur, dat al eerder dan de regering had besloten dat gokken niet meer toegelaten zou worden. Overigens was dat helemaal geen probleem voor mij, want mijn gokruimte was al afgesloten. Ik denk trouwens dat het momenteel gewoon niet meer mogelijk is om te gokken.”

“Voor de organisatie van mijn zaak is dat geen probleem. Ik heb gewoon die deur afgesloten en ik gebruik dat deel van de winkel nu om de pakjes van mijn pakjesdienst op te slaan.”

 

 

Dagbladhandel Andy (Nieuwpoort): “Gaat slechts om een klein deel van de omzet”

“Al bij al gaat het om producten die maar een klein gedeelte van onze omzet uitmaken”, zucht Andy Van Heddegem. “Zoals wat speelgoed, knuffels, Studio 100 artikelen en houten geschenken. Voorlopig laat ik dat allemaal  staan. Ik vind trouwens dat er weinig duidelijkheid bestaat over wat er al dan niet moet. Het is wel belachelijk dat we al die zaken mochten blijven verkopen tijdens de eerste lockdown en nu niet meer. Moeilijk om daar een touw aan vast te knopen. We zijn wel een essentiële sector, maar toch lijkt het mij of ze ons zachtjes willen doodknijpen. Eerst geen koffiehoekje meer, dan werden de gokspelen verboden en nu dit. Wat niet wegneemt dat ik tevreden ben dat wij niet moeten sluiten.”

 

Boekhandel Merlevede (Poperinge): “Is het niet essentieel dat kinderen zich gaan vervelen?”

“Ik verkoop in mijn winkel pluchen beren en ik heb ook een ballonnenservice, voor bij feestjes, al weet ik dat die momenteel niet talrijk zullen doorgaan”, zegt Sophie Theeten. “Het interesseert me nu vooral te weten of ik die producten al dan niet mag verkopen. Daarom heb ik me tot VFP gewend, omdat ik weet dat ik daar altijd een snel en accuraat antwoord krijg. In geen geval wil ik het risico lopen om een boete van 750 euro te moeten betalen.”

“Anderzijds vind ik het wel gek dat bijvoorbeeld breiwol nog mag worden verkocht, maar beertjes niet. Blijkbaar is het niet essentieel dat kinderen zich gaan vervelen. Wat ik me die beertjes ga doen? Ik overweeg om ze af te schermen met een soort lint met de mededeling dat de mensen ze wel nog kunnen bestellen.”

 

J & E Shop (Rummen): “Waarom Lotto wel en gokken op sport niet?”

“Ik heb de maandag na de verstrengde lockdown een mail ontvangen van het ministerie waarin staat dat ik mijn gokautomaten moet afsluiten”, zegt Johan Keyen. “En dit tot nader order. Ik heb dat onmiddellijk gedaan en ik heb die mail uitgeprint en opgehangen bij de ruimte waar de mensen konden gokken. Eigenlijk vind ik dat een beetje gek. Mijn zaak was vroeger een kledingwinkel en ik heb die gokautomaten laten installeren waar vroeger de pashokjes waren. De mensen konden daar dus spelen, netjes afgescheiden van elkaar. Geen enkel risico dus. Maar goed, als het niet mag, mag het niet. Al begrijp ik niet goed waarom de Lotto wel nog is toegelaten en gokken op sportwedstrijden niet.”