1

Gerommel bij Standaard Boekhandel

De krantenwinkel 0 reacties 28 april 2021

Geert Schotte, CEO van Standaard Boekhandel, geeft er de brui aan. Dat kondigde de keten en de ex-CEO aan na onderling overleg. Vanwaar komt het gedonder bij de keten van boekenwinkels en wat betekent dat voor de dagbladhandels?

Hoe hard het rommelt bij Standaard Boekhandel is voorlopig nog niet duidelijk. Sinds 22 april klinkt de vraag naar meer informatie nochtans steeds luider nadat Geert Schotte, CEO van de populaire boekenketen, zijn ontslag aankondigde na een gezamenlijk overleg. Veel uitleg voor het ontslag van Schotte werd er niet gegeven, enkel het feit dat “de onvoorspelbaarheid en de druk op de rentabiliteit van het bedrijf ervoor gezorgd hebben dat er een verschillende visie is ontstaan tussen Schotte en de aandeelhouders over hoe het verder moet met het bedrijf”, klinkt het uit de berichtgeving op de website van De Rijkste Belgen.

Te hoge druk op de boekenverkoop?

Bij de mogelijke redenen voor de problemen bij Standaard Boekhandel staat de druk op de boekenverkoop met stip op één. Standaard Boekhandel sloot zijn winkels tijdens de eerste lockdown en kampte sowieso al met de versnelde verschuiving naar e-commerce, waarbij Bol.com de plak zwaait in België (en Nederland). In het vierde kwartaal van 2020 explodeerde de omzet van Bol.com met een stijging van 70 procent en mocht de keten aan het einde van het jaar een omzet van 4,3 miljard noteren. Het hoeft dus niet te verbazen dat ook Standaard Boekhandel, dat aanvankelijk één van de eerste was om mee te stappen in het digitale verhaal, een deel van zijn cliënteel ziet wegsijpelen naar de populaire e-commerce site en zo zijn eigen boeken- en stripverkoop ziet dalen.

Krantenwinkel herontdekt

Toch lijkt het erop dat de druk op de boekenverkoop bij Standaard Boekhandel gedeeltelijk in contrast staat met de boekenverkoop in de krantenwinkel. Tijdens de eerste lockdown stelde AMP namelijk vast dat boekwurmen de krantenwinkels hadden herontdekt voor de aankoop van leesmateriaal. Op dat moment werd er meer dan een verdubbeling (+123%) in de boekverkoop genoteerd. Deze werd in de zomer van 2020 wat afgezwakt, maar de tweede lockdown zorgde voor een nog grotere piek in verkoop (+212%). U leest er meer over in ons digitaal magazine.

Twijfelmodus

Ondanks de piek in de verkoop van boeken in de krantenwinkels, blijft de druk op de distributie en de marges hoog. In 2020 zagen we nog een veelzeggende illustratie daarvan toen de Nederlandse uitgever Van Ditmar van Imapress naar AMP verhuisde. Het resultaat was een aanzienlijke verlaging van de korting voor krantenwinkels en dat zonder enig overleg met de sector. Meer over de problematiek rond marges en distributie van boeken leest u in dit artikel. Het hoeft weinig betoog dat eventuele bijsturingen bij de winkels van Standaard Boekhandel belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de kansen van de persverkopers in de boekenmarkt. We houden eventuele verschuivingen bij de keten dan ook nauwgezet in de gaten.

0 reacties
Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.