1

Het regeerakkoord voor dagbladhandelaars

Pers 22 oktober 2020

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO heeft zich op 20 oktober gebogen over de synthesenota van het regeerakkoord De Croo. Het maakte een oplijsting van de belangrijkste maatregelen voor KMO’s. Radar bekeek welke plannen impact hebben op de dagbladhandels.

Covid-19 en de relance

Het regeerakkoord De Croo wisselt maatregelen die al concreet staan beschreven af met voorlopig minder uitgewerkte plannen. Uiteraard gaat veel aandacht naar de aanpak van de Coronacrisis. De federale regering wil in functie van de evolutie van de pandemie tijdelijke steunmaatregelen verlengen of wijzigen. Maar finaal zou het tot een afbouw moeten komen om werk te kunnen maken van een volwaardig sociaaleconomisch relanceplan. Maatregelen die wel al concreter zijn, gaan bijvoorbeeld ook over elektronisch betalen. De regering wil het plafond daarvoor (nu op 50 euro vastgelegd) verder optrekken.

Pensioenen zelfstandigen

Dagbladhandelaars die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, kijken met de nodige interesse uit naar de pensioenplannen van de nieuwe regering. Eén van de meest besproken maatregelen is de geleidelijke optrekking van het minimumpensioen richting 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan. In de pensioenberekening van de zelfstandigen wordt de correctiecoëfficiënt weggewerkt voor toekomstige loopbaanjaren om zo tot een regeling te komen die identiek is voor werknemers en zelfstandigen.

Fiscale hervorming

Op vlak van fiscaliteit laat de regering weten dat ze wil inzetten op een bredere fiscale hervorming om het belastingstelsel te moderniseren, te vereenvoudigen, meer rechtvaardig en meer neutraal te maken. Denk aan ingrepen als een verdere verlaging van de lasten op arbeid of een vermindering van de BTW-kloof tussen datgene wat de overheid zou moeten ontvangen en dat wat de overheid werkelijk wilt. Verder staat ook een vereenvoudiging van de personenbelasting op de agenda met minder aftrekposten, belastingverminderingen en uitzonderingsregimes. Maar of die drang naar vereenvoudiging zich bijvoorbeeld ook doorzet richting BTW met daarbij de actuele poging om de forfaits af te schaffen, is nog niet meteen duidelijk.

De volledige synthesenota van de Hoge Raad kan u hier raadplegen.