De Nationale Loterij heeft een goed jaar achter de rug. Welke rol de fysieke verkooppunten daar nog in spelen, is echter niet in één conclusie te vatten. Ze vallen wel terug in aantal, maar blijken tegelijk voldoende gewapend tegen de opmars van de digitale alternatieven. Tegenover het afgenomen aandeel van de persverkoopsector staat dan weer een licht gestegen omzet per winkel.
De Nationale Loterij liet in 2024 een recordomzet noteren. Met 1,533 miljard euro aan inkomsten werden niet alleen de omzetcijfers van 2022 (1,488 miljard euro) en 2023 (1,489 miljard euro) overschreden, ook de piek van 2021 (1,531 miljard) moest eraan geloven. Sinds 2014 bedraagt de gemiddelde groei per jaar zo 2,7%, “een duurzame en verantwoorde groei”.
Een aanzienlijk bedrag, al laat de Nationale Loterij het in zijn perscommunicatie niet na om aan te stippen “dat het slechts 4% van de totale omzet van de kansspelsector uitmaakt”. Een opmerking die we mogen kaderen in de strijd tegen de politieke plannen om ook de Loterij-producten aan strengere regels te onderwerpen.
Interessant in het overzicht van de jaarcijfers zijn de positieve berichten over het digitale aanbod van de Nationale Loterij, en hoe die zich verhouden tot de evolutie van de fysieke verkooppunten.
Het digitale speelplatform van de Nationale Loterij stond in voor 27% van het totaalcijfer, tegenover 24% in 2023. De app telt intussen 2,46 miljoen downloads en was in 2024 op 1,65 miljoen toestellen actief. Toch wijst dat niet enkel op digitaal speelgedrag, want vorig jaar werd de app ook gebruikt om meer dan 42 miljoen papieren speltickets te scannen. “Dit bevestigt dat de digitale tools die de Nationale Loterij aanbiedt het solide netwerk van verkooppunten versterken”, klinkt het.
Maar hoe is het vandaag gesteld met die verkooppunten? Hoewel de inkrimping van de markt relatief binnen de perken bleef, staat het alleszins vast dat er nu minder verkooppunten zijn (6.474) dan eind 2023 (6.839). Wel blijft het fysieke netwerk goed voor het gros van de totale inzet: 1,125 miljard euro.
Kijken we binnen dat netwerk van verkooppunten specifiek naar persverkopers, dan zien we dat het aantal winkels in diezelfde periode daalde van 2.061 naar 1.970 stuks. Er waren dus opnieuw meer sluitingen dan openingen in de sector. Het tempo waaraan die terugval zich voltrekt, is min of meer stabiel.
Toch blijven dagbladhandels de “bevoorrechte partners” van de Nationale Loterij, met een aandeel van 44%. Al ging het in 2023 nog om 47%. Zelfs als we de stijging van het totale omzetcijfer in rekening brengen, moeten we concluderen dat spelers vorig jaar minder geld hebben ingezet in de dagbladhandel.
Al hoort daar met de daling van het aantal krantenwinkels in het achterhoofd meteen een tweede nuance bij: vertaald naar een gemiddelde omzet uit loterijproducten per winkel is de evolutie wel licht positief. Vorig jaar tekende zich een gelijkaardige trend af.
De Nationale Loterij wijst die bescheiden omzetgroei deels toe aan het nieuwe commissiesysteem dat het in 2023 invoerde. Daarmee voorziet het in functie van de geleverde inspanningen en de gerealiseerde prestaties hogere commissies. Met andere woorden: actieve, betrokken verkopers worden beloond. “Met dit initiatief willen we onze verdelers de kans geven om een eerlijke en rendabele samenwerking met de Nationale Loterij te behouden en te versterken”, zegt Chief Retail Officer Arnaud Hermesse.
“Vooral de krantenwinkels profiteren van dit nieuwe systeem”, klinkt het. “Hun toegewijde service en directe klantcontact maken hen een onmisbare schakel in de loterijverkoop, en dankzij de aangepaste commissiestructuur wordt hun bijdrage op een rechtvaardige manier beloond.”
De drie traditionele pijlers binnen het aanbod van de Nationale Loterij houden elkaar naar goede gewoonte redelijk in evenwicht. Lotto blijft met een verkoopresultaat van 441 miljoen euro niet ver achter de categorie krasbiljetten en instant loterijspelen (486 miljoen euro) en paradepaardje EuroMillions (489 miljoen euro).
Pijler vier, die van de andere trekkingsspelen, ging er fors op vooruit en klokte af op 144 miljoen euro. Dat dankt de Nationale Loterij met name aan het in het najaar van 2023 gelanceerde trekkingsspel EuroDreams. “Doordat het geen eenmalige jackpot uitkeert, genereert dit spel een stabiele verkoop doorheen het jaar. Het product was goed voor twaalf miljoen euro extra omzet voor de Belgische krantenwinkels.”
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.