1

Maximum een op drie persverkopers houdt genoeg over

De krantenwinkel 1 reacties 10 december 2024

Hoogstens een krantenwinkel op de drie houdt aan het einde van het boekjaar voldoende over om goed zijn brood te verdienen. Dat blijkt uit een analyse die Radar uitvoerde op cijfers van Trends Business Information. Die vaststelling leidt tot een steeds hoger aantal stopzettingen en een beperkte groep van goed presterende winkels.

Radar analyseerde samen met de financieel-economische dataverschaffer Trends Business Information de financiële gezondheid van de persverkoopsector. Eind september 2024 waren in België 2.253 ondernemingen actief onder de noemer ‘detailhandel in kranten en kantoorbehoeften in gespecialiseerde winkels’, de befaamde NACE-code 47620. Onder die code vinden we zowel winkels met een vennootschap die een balans neerleggen als eenmanszaken die dat niet doen. In totaal konden we de gegevens van 948 jaarrekeningen voor het boekjaar 2023 analyseren. “Die 948 balansen geven zeker een goed idee van de financiële gezondheid van de sector in België”, bevestigt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information. Zoals onder elke NACE-code bevat de lijst ook vennootschappen die de facto geen pers verkopen, maar hun impact op de cijfers die we in dit artikel uitlichten, is beperkt.

Aantal stopzettingen versnelt

Een eerste tekenend cijfer is dat van het aantal gestarte en gestopte persverkopers. Lang leefde het idee dat in ons land elke week twee winkels de deuren sluiten. De cijfers van Trends Business Information tonen dat het gemiddelde hoger ligt en bovendien versnelt. In de eerste negen maanden van 2024 zetten 189 zaken hun activiteiten stop. Dat was op dat moment al meer dan in heel 2023 (176 stopzettingen) en heel 2022 (167 stopzettingen). Daartegenover staan 64 starters in de eerste drie kwartalen van 2024. Dat cijfer is nagenoeg identiek aan het totaalcijfer voor 2023 (63) en 2022 (66), maar met een nog niet verrekend vierde kwartaal van 2024, mogen we daar spreken van een licht positieve evolutie.

Slecht bij kas

Het versnelde aantal stopzettingen verbaast niet als we kijken naar de cashflow van de persverkopers. Van de 948 ondernemingen die in 2023 in België een balans neerlegden, hadden er 226 een negatieve cashflow. “Bijna een kwart van de persverkopers boekt dus financiële verliezen”, stelt Pascal Flisch. “Het nationale gemiddelde voor alle sectoren schommelt rond 15%.” De kaspositie van krantenwinkels is een goede parameter om de gezondheid in te schatten. Ze geeft weer hoeveel cash aan het einde van een boekjaar overblijft, na betaling van alle kosten, dus ook financiële lasten of belastingen. Met dat bedrag kan je als winkelier het kapitaal van je leningen terugbetalen, investeren, groeien of jezelf een dividend uitkeren. Een gezonde onderneming moet minimaal 20.000 euro cashflow per werknemer halen, oordeelt Pascal Flisch. Een winkelier die bijvoorbeeld beslist om pers te gaan doorleveren en investeert in een bestelwagen, betaalt al snel 700 euro per maand. Dan is 20.000 euro cash snel opgebrand.

Top 20

Van de 948 geanalyseerde jaarrekeningen toont slechts de helft een cashflow boven 20.000 euro (ongeacht het aantal werknemers) en slechts een derde haalt de kaap van 60.000 euro. Het aantal winkels dat mooie winsten boekt, is met andere woorden beperkt en dat blijkt ook uit de top 20 van meest rendabele winkels. In die top 20 focussen we enkel op de zelfstandige persverkopers. De balansen van grote ketens zoals Standaard Boekhandel in Vlaanderen of White Night en Night & Day in Wallonië namen we niet op. Ook petrolshops, kantoorvakhandels of supermarkten lieten we achterwege in deze lijst. Van de top 20 liggen 18 winkels in Vlaanderen, één in Brussel en één in Wallonië. De eerste vijftien zaken noteren een cashflow boven 100.000 euro.

Ketenvorming in Franstalig België

Dat er niet meer Waalse of Brusselse persverkopers opduiken in de lijst, heeft veel te maken met de ketenvorming in Franstalig België. Zo vinden we verspreid over verschillende vennootschappen winkels terug die intussen deel uitmaken van vier ketens: Sun 7 Presse, White Night, Night & Day en de Brusselse winkels van Coffee City BV (Librarie Koekelberg, Librairie Laeken, Librairie Sint-Gilles, enzovoort). Van Press Shop zou één franchisenemer uit La Louvière de top 20 hebben gehaald als we de ketens hadden meegerekend. Met uitzondering van Standaard Boekhandel is de ketenvorming in Vlaanderen veel beperkter. In de top 20 vinden we een aantal zaken terug met twee of drie vestigingen, maar die beschouwen we eerder als zelfstandige punten met een extra zaak in plaats van echte ketens.

Diversificatie

Tegelijk vertelt deze top 20 ons iets over de diversificatie van de dagbladhandel. Zo vinden we tweemaal een Dagbladhandel Videoland terug. Telkens gaat het om een zaak (met andere eigenaars) die pers met videoverhuur combineert. Ook The Wool Street Journal (krantenwinkel en wolshop) haalde de top 20, net als Dagbladhandel Vandevenne uit Genk, die zich niet met een productdiversificatie liet opvallen, maar Radar haalde met zijn investeringen in zonne-energie. Tot slot en ook meldenswaardig: het nummer 19 uit de lijst is intussen geen dagbladhandel meer na een overname medio 2023 door Betcenter.

Recept voor een robuuste winkel

Keren we terug naar de cijfers van onze top 20, dan zien we ook hoe deze winkels tonen hoe je een robuuste zaak uitbouwt. Zo keken we naar de solvabiliteit, een percentage dat aangeeft in welke mate een winkel afhankelijk is van externe middelen (schulden) of kan teren op eigen vermogen. Vanaf 25% is de solvabiliteit aanvaardbaar en op enkele uitzonderingen na halen de top 20-winkels deze lat. In de groep van 948 geanalyseerde zaken haalt iets meer dan twee op drie de drempel van 25% solvabiliteit. “Daarmee scoren deze winkels op het niveau van onze economie, waar eveneens twee derde van onze ondernemingen minstens een kwart eigen middelen heeft”, aldus Pascal Flisch.

Ook de toegevoegde waarde van dit twintigtal is in orde, wetende dat winkels daarvan hun personeel betalen. Geen enkele winkel overschrijdt de drempel van 85% personeelskost in verhouding tot de toegevoegde waarde. Op die manier schrijft deze toplaag van winkels het recept voor een gezonde zaak: voldoende cashflow om te investeren in de toekomst, genoeg toegevoegde waarde om waar nodig werknemers te kunnen inzetten en intussen een eigen vermogen opbouwen waardoor je onafhankelijk kan verder bouwen aan je zaak. Zeker voor de vele kleine winkels is die combinatie geen vanzelfsprekende opdracht in een markt waarin het zoeken blijft naar diversificatie die ook nog eens een aanvaardbare winstmarge met zich meebrengt.

1 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
Frank

Hard werken wordt beloont, al 35 jaar.
Als de winstmarge van de Nationale loterij wordt berekend volgens omzet en INZET, zou de kers op de taart voor veel handelaars een mooie bonus kunnen zijn …

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.