Vandaag maakt de Kansspelwet nog een onderscheid tussen de producten van de Nationale Loterij en de kansspelen van private aanbieders, met ook verschillende regels op vlak van marketingcommunicatie. Maar nu ligt er een nieuw wetsvoorstel op tafel, gericht op uniformiteit.
Na vijf jaar wikken en wegen werd begin vorig jaar de nieuwe Kansspelwet goedgekeurd. Een belangrijk onderdeel daarvan is het principieel verbod op gokreclame voor alle vormen van kansspelen. Of beter gezegd: voor alle vormen van kansspelen, behalve die van de Nationale Loterij.
Stefaan Van Hecke, Ecolo-Groen
Eén jaar later willen Stefaan Van Hecke, de man achter het toenmalige wetsvoorstel, en zijn fractie Ecolo-Groen ook af van die specifieke uitzondering. “De verschillende regelgeving voor de Nationale Loterij en de andere kansspelen is niet langer te verantwoorden”, aldus Van Hecke. Met een nieuw wetsvoorstel ambieert hij een strikter wettelijk kader op vlak van leeftijd, toegangscontrole en dus ook reclame.
In het wetsvoorstel focust de groene fractie op wat ze omschrijft als de “ongebreidelde groei van de kansspelsector” en dus ook van de risico’s die ermee gepaard gaan, met name voor kwetsbare personen en minderjarigen. Daarbij voeren Van Hecke en co meerdere studies aan, onder andere van de Hoge Gezondheidsraad, die pleiten voor strengere regels. Een totaal reclameverbod is daar een van.
Belangrijke argumenten in het betoog zijn de populariteit en het genormaliseerde karakter van de producten van de Nationale Loterij, die mogelijk als een opstapje gelden naar kansspelen die meer risico’s met zich meebrengen.
Arnaud Hermesse, Nationale Loterij
Een argumentatie die de Nationale Loterij niet volgt. “De Nationale Loterij onderscheidt zich fundamenteel van de private aanbieders van kansspelen”, stelt Arnaud Hermesse, Chief Retail Officer en lid van het uitvoerend comité. “We bieden onze spelen – die een laag verslavingsrisico inhouden – aan met een andere intentie en streven een ander doel na. De Nationale Loterij is een maatschappelijk verantwoordelijke aanbieder van spelplezier.”
Hermesse benadrukt dat de Loterijspelen mensen net weghouden van de meer risicovolle kansspelen en stipt tevens de investeringen van de Nationale Loterij in de Belgische samenleving aan. “We kunnen deze maatschappelijke opdrachten enkel vervullen als de naamsbekendheid van onze producten op punt staat.”
Concreet zou de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij de volgende wijzigingen ondergaan:
Wat dat reclameverbod betreft, voorziet het wetsvoorstel wel nog de mogelijkheid om een aantal uitzonderingen in te bouwen. Die kunnen worden ingevoerd na overleg in de ministerraad en bij koninklijk besluit.
Het is maar de vraag of bij het uitwerken van die uitzonderingen ook aan de dagbladhandelaar zal worden gedacht, een beroepsgroep die voor een stuk teert op Loterij-inkomsten. Voor die vergoedingen zijn verkooppunten tegenwoordig zelfs deels afhankelijk van het volume reclame of visibiliteit voorbehouden aan de producten van de Nationale Loterij.
“Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat zelfregulering efficiënt en succesvol is”, laat Hermesse in deze optekenen. “We zullen alle argumenten en studies aanwenden om dit verbod te vermijden. En als er wel beperkingen komen, zullen we ervoor ijveren dat de verkooppunten minimaal getroffen worden.”
Een ietwat geruststellende vaststelling is dat toch vooral het online aanbod van de Nationale Loterij aan bod kwam in de politieke debatten. Daarnaast moet gezegd dat de regels rond gokreclame uit het wetgevend kader voor boekhandels en krantenwinkels niet overruled werden bij de vorige invoering van nieuwe wetgeving. Mogelijk is dat straks opnieuw het geval als deze wetswijziging er effectief doorkomt.
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.