Volgens het Unizo Kenniscentrum voor de Dagbladhandel ondervonden de afgelopen jaren ook krantenwinkels hoe financiële instellingen weigeren om een bankrekening te openen of bestaande rekeningen afsluiten. Een nieuwe wet die dat moet verhinderen liep vertraging op, tot ongenoegen van Unizo.
In haar communicatie stelt Unizo dat het probleem van geweigerde rekeningen in verschillende sectoren opduikt, zoals de diamantsector en de horeca, maar ook sommige dagbladhandelaars kunnen er volgens het Kenniscentrum voor de Dagbladhandel van meespreken. Het hebben van een bankrekening is een noodzakelijke voorwaarde en zelfs een juridische verplichting om te kunnen ondernemen in ons land. Het federale parlement keurde daarom de ‘basisbankenwet’ in het najaar van 2020 goed, op basis van een wetsvoorstel van CD&V en N-VA. De wet voorziet dat bedrijven die al drie keer werden geweigerd bij een Belgische bank alsnog een bankrekening kunnen openen. Een basisbankendienst-kamer wijst in dat geval een Belgische kredietinstelling aan die toelaat om elementaire bancaire verrichtingen, zoals overschrijvingen en betalingen, uit te voeren.
De deadline voor de inwerkingtreding van de basisbankenwet was 1 mei, maar bij gebrek aan een KB viel dat plan in het water. De timing werd niet gehaald en dat klaagt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo aan. “We hebben samen met onze sectorfederaties AWDC (voor de diamantsector), Horeca Vlaanderen en het Unizo Kenniscentrum voor de Dagbladhandel intensief mee aan deze wet gewerkt. Het is hoog tijd dat hij nu ook effectief in werking treedt, zodat geen enkele bonafide onderneming meer verstoken blijft van een noodzakelijke bankrekening, enkel en alleen omwille van de sector waarin ze actief is.”
We zijn benieuwd of u het al meemaakte dat een bankinstelling een aanvraag tot het openen van een bankrekening weigerde. Laat het ons weten via onze korte poll.
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.